четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 39

Терористите биле од Косово и од Прешево, но имале и домашна логистика

Policija-Kumanovo-1

Последни вести

Состојбата во Куманово се стабилизира, но сепак меѓу населението владее голема тензија. Македонската полиција целосно ја неутрализирала терористичка група.

Планот на теористите бил синхронизирано да нападнат пет полициски станици ( Зајас, Кичево, Гостивар, Тетово и во Куманово), но и цивилни објекти со цел да предизвикаат голем број човечки жртви. Терористичката група која била добро вооружена и обучена,  сакала да предизвика нереди од поголеми размери со ослабување на полицијата и жртви во нејзините редови, за потоа да ја преземе власта во севро-западниот дел од Македонија.

Најголемиот дел од нејзините 50-тина членови се од Косово и Прешево, но имале логистика и од локалното население во мал обем.

Откриени се од македонската полиција во соработка со странски служби, кои исто така работат на сузбивање на преостанатите терористи.

При вчерашната акција на полицијата, локалното население е користено како жив штит и заложници од терористите, а само неколкукумина им помагале во дејствијата против полицијата. До утринава во обвинителство беа испрашувани 30-те приведени цивили за кои се утврдуваше кој им помагал на терористите, а кој не.

Засега, според неофицијални информации, осум припадници не безбедносните сили го загубија животот во борбите во Куманово.

На скопските клиники се хоспитализирани повеќе од дваесетина полицајци, а здравствената состојба на неколку од нив е критична.

 

 

 

Најчитани вести