Свет

Најмалку 21 лице поради горешините починаа во Тајланд

Најмалку 21 лице поради горешините починаа во Тајланд

Од високите темпеатури, кои со денови се околу 40 степени, до денеска починале 21 жители на Тајланд. Националниот комитет за контрола на болестите денеска апелираше граѓаните да избегнуваат излегување на сонце и со повеќе течности да се спасуваат од жештините.

Екстремно високите температури донесоа и нови рекорди на потрошувачка на електрична енергија. Најмногу за ладење на просториите вчера во Тајланд биле потрошени 29.249 мегавати електрична енергија, што е за 20 посто повеќе од до сега регистрианата дневна потрошувачка.

Големи горештинни деновиве се забелешани и во Сингапур, Малезија и на југот на Филипините. Како и во Тајланд, од почетокот на оваа недела во овие држави не работат училиштата.