Свет

Најмалку 27 лица загинаа во тајфунот на Филипините

Најмалку 27 лица загинаа во тајфунот на Филипините

Најмалку 27 лица го загубија животот на филипинскиот остров Самар, при налетот на тајфунот Хагупит, кој моментно ја намали својата брзина и премина во тропска бура, соопштија денеска претставници на Црвениот крст.

Тајфунот причини голема материјална штета, а околу еден милион луѓе се евакуирани пред ударот на стихијата.

Најголема штета е причинета во градот Боронган, каде околу 2.500 куќи се целосно или делумно разурнати.

На островот Самар има многу поплавени куќи, искорнати дрвја и електрични и телекомуникациски системи.

Ветрот денеска достигнува максимална брзина од 110 километри на час, што е значително послабо отколку вчера, која беа регистрирани удари од 250 километри на час.

Тајфунот се движи полека, што подразбира поголеми врнежи од дожд и ризик од лизгање на земјиштето.