Македонија

Најнови податоци од МВР за состојбата со мигрантите

Најнови податоци од МВР за состојбата со мигрантите
Состојбата со мигрантите во Гевгелија е вратена во нормала

Според објавените најнови податоци од МВР за состојбата со мигрантите во текот на изминатото деноноќие издадени се вкупно 1.210 потврди за искажани намери за поднесување барање за азил.

Досега издадени вкупно 43.631 потврди на мигранти
Досега издадени вкупно 43.631 потврди на мигранти

Како што информира МВР од лицата кои добиле потврда 1.015 се од машки пол, 185 се од женски, 227 се деца кои го придружуваат носителот на потврдата, како и уште 10 деца кои патуваат без родител, на кои издадена е потврда за искажана намера за поднесување на барање за признавање на право на азил.

Според државјанството на лицата на кои им се издадени потврди, најбројни се државјаните на Сирија-1.023, Ирак-66, Бангладеж–41, Пакистан-33, додека другите се во помал број.  Во текот на денот не се регистрирани никакви посериозни инциденти, иако од страна на соседна Република Грција, без никаква контрола, илегални мигранти сеуште вршат притисок за влез во земјава, информираат од МВР.

Досега издадени вкупно 43.631 потврди

Според последните, најнови податоци од МВР, во периодот од 19.06.2015 до 23.08.2015 година во 08,00 часот, издадени се потврди на вкупно 43.631 странски државјани, од кои, 30.336 се од машки пол, 6.089 се од женски, 6.945 се деца кои го придружуваат носителот на потврдата, како и уште 641 деца кои патуваат без родител, на кои им е издадена потврда за искажана намера за поднесување на барање за признавање на право на азил.

Според државјанството на лицата на кои им се издадени потврди, најбројни се државјаните на Сирија-35.369, потоа Авганистан-2.082, Ирак-2.056, Пакистан-1.241, Сомалија-564, Палестина-560, Конго-305, Бангладеж-292, Нигерија-158, Камерун-146, Еритреја-140, Етиопија-109, додека останатите се во помал број.

Поднесени 49 барања за признавање право на азил

Од започнувањето на издавањето на потврдите до 23.08.2015 година до Одделението  за азил се поднесени 49 барања  за признавање на право на азил врз основа на претходно издадена потврда.

Притоа 36 барања се од државјани на Сирија, од нив 10 за деца, потоа три барања од државјани од Пакистан и Авганистан од нив четири се деца кои го придружуваат родителот, по две барања од државјани од Мароко, Алжир и Ирак (едно од барањата е за деца) и едно барање од државјанин на Египет.