петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 60

Најслабата точка на секој маж: Дали знаете знаете што е Наполеонов комплекс?

silvester-stalone-1422615550-54023

Последни вести

Тоа што е помалку за нив се зборува, но сепак постои. На комплексите кои се борат со сантиметрите, многу малку мажи се имуни.

Наполеоновиот компелекс е еден од најголмите машки пробилеми со кои тие се борат цел живот. Лицата кои имаат просечна или помал број на сантиметри во висина, се чувствуваат неадекватно и помалку вредно.

Стереотипот кој ги следи мажите со низок раст е дека тие се агресивни, гласни и имаат поголема желба да привлекуваат внимание и да се докажуваат, што, според Фројд, се објаснува со фактот дека тоа е одбран бен став на егото поради кое мажите не можат да поднесат дека се пониски од просекот.

Агресивниот настап на ниските мажи, антополозите го оправдуваат со еволуциската теорија кон која ниските и послабите мажи имаат своја надмоќ да се докажуваат така што се гласни и нападни.

Заклучокот од бројните истражувања за машкиот комплекс е едноставен, тие најчесто лажат за тоа колку се високи и најмногу ги мачи надвладувањето на овој комплекс кој воедно е и очигледен.

Најчитани вести