Балкан

Намален бројот на нови бегалци и миганти кои пристигнуваат во Грција

Намален бројот на нови бегалци и миганти кои пристигнуваат во Грција
Athens, Greece, 8 March 2016. Thousands of Syrian and Iraqi refugees have been stranded at the port of Piraeus in Athens for several days due to the overcrowded centres in northern Greece. The Hellenic Red Cross provides daily humanitarian aid to those waiting, including food, water, hygiene kits and baby items. Staff and volunteers also man a mobile medical clinic, provide activities for children in the harbour and help people in tracing their lost family members. Caroline Haga/IFRC

Подетално, на грчкиот брег пристигнале вкупно 144 лица, од кои 43 на Лезбос, 94 на Хиос и 12 на Самос.

Како што јави дописникот на МИА од Атина, полицијата соопшти дека 3.146 бегалци се наоѓаат во пунктот во Мориа, 1. 766 на Хиос и 464 мигранти и бегалци има во пунктот на Самос.

Според бројките на Координативното тело за управување со бегалската криза, на грчка територија денеска има 52.666 бегалци и мигранти. 28.972 од бегалците се во северна Грција, 11.269 од нив се во Идомени, 14.327 се сместени во регионот на Атика (4.668 во пристаништето Пиреја), 6.499 на грчките острови и 2.868 се во различни области во централна Грција.