понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Намалени цените на нови 282 лекови

Најголемо намалување на малопродажна цена кај некои од најчесто употребуваните генерички лекови има кај „золендронска киселина“ - лек за третман на остеопороза и рак на коски, „лориста Х“ - лек за висок крвен притисок, „еманера“ - лек за гастроинтестиналниот тракт, „пропофол липуро“ - емулзија за инјектирање или инфузија и „реодон“ - лек за третман на дијабет.

Намалени цените на нови 282 лекови

Последни вести

Министерството за здравство изврши ново намалување на цените на вкупно 282 лекови. Со ова осмо по ред намалување, вкупната годишна заштеда ќе биде над еден милион евра.

Со намалувањето опфатени се лековите за болничко лекување и лековите кои граѓаните ги купуваат во аптеките.

– Намалувањето на цените на лековите е системска реформа на Владата на република Македонија и Министерствоот за здравство и Агенцијата за лекови која во континуитет ја спроведуваме со цел да овозможиме поголема достапност на лековите кои се неопходни за лекување на одредени заболувања, како и за превенција и одржување на здравјето, истакна министерот за здравство Никола Тодоров на денешната прес-конференција.

Тој појасни дека намалени се

Најчитани вести