четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 61

Намалени продажните цени на индустриските производи

industrija.jpg-500_thumb_medium380_0

Последни вести

Продажните цени на производителите на индустриски производи во јануари годинава се повисоки за 0,3 проценти на месечно ниво, а се пониски за 2,3 проценти на годишно ниво, објави Државниот завод за статистика.

Продажните цени на производителите на индустриски производи во јануари годинава се повисоки за 0,3 проценти на месечно ниво, а се пониски за 2,3 проценти на годишно ниво, објави Државниот завод за статистика.

Во јануари годинава, во споредба со декември лани продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се повисоки во секторот „рударство и вадење камен“ за 3,6 проценти и во „преработувачката индустрија“ за 0,2 проценти, а се пониски во секторот „снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација“ за 1,7 процент.
Според ДЗС, во јануари годинава, во однос на јануари лани, продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се повисоки во секторот „рударство и вадење камен“ за 14,8 проценти и во секторот „снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација“ за 5,8 проценти, а се пониски во секторот „преработувачка индустрија“ за 4,2 проценти.

На странските пазари продажните цени на производителите на индустриски производи во јануари се повисоки за 1,2 отсто на месечно ниво, а пониски за 0,4 проценти на годишно ниво.

Најчитани вести