Балкан

Нападнато грчко село во Албанија по фудбалскиот натпревар во Белград

Нападнато грчко село во Албанија по фудбалскиот натпревар во Белград

Демократскиот сојуз на грчкото етничко малцинство во Албанија, „Омонија“ ја повика албанската Влада и премиерот итно да ги преземат сите потребни мерки за заштита на законите во земјата, пред ситуацијата да излезе од контрола, објави МИА.

Повикот е упатен во врска со инцидентот кој се случи пред неколку дена во селото Дервичани по прекинот на фудбалскиот натпревар меѓу Србија и Албанија во Белград.

Во соопштението на „Омонија“ се вели дека стотици лица навлегле во селото Дервичани, развиорувајќи знамиња и носејќи плакати со националистичка содржина со цел да ги испровоцираат етничките Грци, кои живеат во него.

– Албанците кршеа стакла на продавниците и автомобилите и напаѓаа припадници на етничото малцинство. Ситуацијата ќе излезеше од контрола, доколку не пристигнеа полициските единици, кои го спречија најлошото сценарио, се наведува во соопштението на „Омонија“.