Колумни

Народен суд за македонските предавници

Народен суд за македонските предавници

Обидот за удар врз „Министерството за култура“ од страна на антидржавното СЈО не’ потсетува за случајот со најпознатиот антички склуптор во Атина Фидиј. Меѓу позначајните негови ремек-дела се издвојува 13-метарската Зевсова фигура (една од седумте светски чуда) како и Атина Партенос (Божицата – девица).

Склуптурата на Божицата била украсена со злато, а Фидиевите непријатели го обвиниле дека украл од златото. Тогаш тој го симнал златниот украс од Атина за да се премери. Но, се констатирало дека Фидиј немал украдено ниту грам. Но, непријателите повторно го обвиниле Фидиј дека немал почит кон боженствените дела кои сам ги создал и затоа го фрлиле во затвор. Неговата судбина понатаму е непозната.

Фидиј ја докажал својата невиност пред историјата (но не и пред судиите) по цена на уништуването на неговото ремек-дело. Благодарение на тоа што другите негови дела на Партенон не биле украсени со злато и слонова коска се сочувани за идните генерации. Само што прашањето е подлабоко. Дали покрај злобата кон самиот склуптор целта била да се оневозможи прославата на самиот град? Дали уште во V век пред Христа не постоело некое антиатинско СЈО, кое преку Фидиј сакало да удри врз Перикле – управникот кој дал нов облик на градот-држава? Перикле управувал 32 години и за тоа време од Атина создал политичко-економски културен центар.

За споредба, за помалку од 10 години, не само Скопје туку и другите градови во Република Македонија добија нов облик. Станаа урбани и културни центри. Каде во соседството имаат такви грандиозни музеи како што се „Музејот на револуционерната борба“, „Археолошкиот музеј“, ново-стариот „Народен театар“, потоа зданијата кави што се операта, балетот и филхармонијата? Кој шетал низ Европа добро знае, дека вакви достигнувања немаат ни земји од 100-150 години слободен развој. Управувањето на Перикле било окарактеризирано како „златен век на Атина“. Изминатата деценија во иднина ќе се нарекува „златен век на македонската култура“.

Обрнете внимание, точно врз нашето културно лице пред светот фрлаат измет македонските изроди. Зборуваат за тендери и слични глупости. Не ја гледаат шумата, а бараат некое килаво дрвце и преку него да ја негираат.

КАДЕ СЕ НАЈГОЛЕМИТЕ МАКЕДОНСКИ ДОСТИГНУВАЊА ОД 2006 ГОДИНА ДО ДЕН-ДЕНЕС? ВО КУЛТУРАТА, ВО СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИЦИИ, ВО НАМАЛУВАЊЕТО НА НЕВРАБОТЕНОСТА, ВО ЗГОЛЕМЕНИТЕ ПЛАТИ И ПЕНЗИИ.

Тоа го признаваат истовремено СДСМ, СЈО и „шарените“ бандити и нивните раководители – амбасадите на САД и на Велика Британија. Како го признаваат?

Прво, во досегашните преодни влади СДСМ бараше да има министри во МВР и во министерството за труд и социјална политика и заменик министри во министерствата за финанси, земјоделство, водостопанство и шумарство и за информатичко општество и администрација. Целта беше да се нанесе удар врз тие најуспешни министерства и да ја девалвира нивната дејност.

Второ, опозицијата не бараше министри и заменик министри во ресорите управувани од ДУИ, иако кога станува збор за преодна влада претензиите мора да бидат исти кон двајцата коалициони партнери ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ. Не бараше не само затоа што немаше да добие, бидејќи тие ресори не беа толку успешни (тоа го потврди со менуване на министри од ДУИ пред неколку месеци), а целта на „чадорот“ е да ровари низ успешните министерства.

Трето, атентатите на „шарените“ врз културните институции и спомениците, врз зградите на Собранието и на Владата, врз судовите се нов доказ за тоа кое смета на македонските предавници и петоколонаши.

КРАТКО КАЖАНО, НА УДАР СЕ: НАЈУСПЕШНИТЕ МИНИСТЕРСТВА И МИНИСТРИ, ВРХОВНИТЕ ДРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ, ИНСТИТУЦИИ КОИ СЕ АНГАЖИРАНИ СО БЕЗБЕДНОСТА НА МАКЕДОНСКАТА ДРЖАВА. Како се остварува тој удар?

Прво, преку омаловажување или директно негирање на врховните државни институции – Собрание, Претседателство, Влада, Уставен суд. Во практиката, Република Македонија се прикажува како непостоечка држава, која мора да биде уништена.

Второ, преку обвинување за наводен криминал и корупција во МВР, УБК, Министерство за култура итн. од страна на СЈО. Вистинската причина за таа хајка:

а) поранешната министерка Јанкуловска е „виновна“ дека спречила терористичкиот напад во Куманово;

б) поранешниот шеф на УБК Мијалков е „виновен“ за истото;

в) министерката Елизабета Канческа-Милевска е „виновна“ затоа што со изградбата на нови културни институции, споменици, фундаментални книжевни едиции и изложби низ целиот свет ја врати Македонија на светската културна мапа;

г) градоначалникот на Битола Талевски е „виновен“ затоа што не само што е покровител на семакедонскиот собир на 2 август во Трново, туку и оти успеа да ја собере на едно место целата македонска дијаспора за општ празник;

д) градоначалникот на Пустец, Едмонд Темелко, е „виновен“, затоа што е успешен македонски градоначалник во Албанија.

Трето, преку директни заплшувања од страна на СЈО кон судскиот систем:

а) кон Советот за јавни обвинители;

б) кон Уставниот суд.

Замислете, нелигитимната фаца Јанева и нејзината компанија одлучиле да викнат на испитување 5-мина судии од Уставниот суд. Наместо тие да ги казнуваат државните предавници, баш предавниците ќе одлучуваат за врховната судска институција. Истовремено, бандити се истопорија во УБК. Овој пат не ги водеше Бејли, но арогантниот тип кој скоро ќе си го најде мајсторот, се перчеше од Кале со ултиматум, идниот пат да се дозволи пучот во МВР.

Со еден збор, на 11 декември не’ чекаат избори (ако се спроведат) слични на американските на 8 ноември (ако се спроведат). Всушност, американските ќе бидат образец за антимакедонските бандити. Таму демократите се спремаат да го убијат републиканскиот кандидат Трамп. Новинарските папагали низ целиот Балкан трескат глупости дека Клинтонка водела. Практично, состојбата е како во Македонија. Независно од целата американска пропаганда, од манипулациите и диверзиите против Трамп, точните анализи покажуваат дека тој има предност и тоа создава хистерија во САД.

Затоа, ако не биде убиен, ќе бидат користени 24 милиони гласачки фантоми. Затоа САД ги предупредија странските дипломати (не само тие од Русија) дека ако се најдат во близина на гласачките места ќе бидат уапсени. Тоа е американската „демократија“. Во истото време, таа „демократија“ дозволува на пучисти како Бејли да ги полнат гласачки кутии во туѓи држави.

Така што, пред и на 11 декември не очекува битка. НО ВИСТИНСКАТА БИТКА ЌЕ БИДЕ ПОТОА. Никој не смее да се залажува дека македонскиот народ ќе гласа, а потоа смирено ќе чека одлуките на странските газди за резултатите од изборите. И натамошни уцени. Македонските државни предавници, шпиуни, „шарени“ и така натаму терористи и бандити, ги чека НАРОДЕН СУД. Суд не со наместени однадвор судии, не со смешни парични и затворски казни, не со аболиции, туку МАКЕДОНСКИ НАРОДЕН СУД ВО ДУХОТ НА НАЈДОБРИТЕ МАКЕДОНСКИ ТРАДИЦИИ, КОГА САМИОТ НАРОД ОДЛУЧУВА И НОСИ СПРАВЕДЛИВОСТ ПРЕКУ ДИРЕКТНА ДЕМОКРАТИЈА.

Ги слушате неуките македонски изроди како пред Собранието, пред Порта Македонија, пред спомениците на хероите плукат врз македонската историја, плукат во душата на македонскиот народ? Уште повеќе тоа го прават и на националните празници како што се 11 Октомври, 23 Октомври, 8 Септември. Читаат од ливчиња не само затоа што се неписмени хулигани, бидејќи текстовите им се напишани во странските амбасади. И тие дисциплинирано и фанатички се држат до конкретниот збор.

Ако на пример во текстот е напишано „терор на Груевски“, шутракот не смее да каже „тортура“ или „диктатура“. Па дури и кога станува збор за лозунзи, такви типови – пропагандисти, портпароли и слични, не зборуваат туку читат. Кога е во прашање СЈО, има уште една причина за читање: тие не знаат што им напишал „чадорот“. Ја земаат папката и по пола час одржуваат прес-конференција. Божем ќе бидела зачувана тајната. Не само тие, туку и „чадорот“ не знае дека е прочитан уште пред да стигне до него инструкцијата за дејствие.

НЕМА ШАНСИ МАКЕДОНСКИТЕ ПРЕДАВНИЦИ ДА СЕ СПАСАТ ОД НАРОДНИОТ СУД. ЌЕ ИМ БИДЕ НАПЛАТЕНО ЗА СЕ’ – И ИНДИВИДУАЛНО И ФАМИЛИЈАРНО. ЗАТОА ШТО ТИЕ ВО ИЗМИНАТИТЕ 25 ГОДИНИ ФАМИЛИЈАРНО УПРАВУВААТ И ЈА УНИШТУВААТ МАКЕДОНИЈА.