Македонија

Народно верување за Велигденскиот понеделник

Народно верување за Велигденскиот понеделник
Трет ден Велигден - споделете радост со блиските!

Православните верници Велигденските празници ги слават три дена. На Велигденскиот понеделник се продолжува гозбата и веселбата, на кои се угостуваат  роднините, кумовите, комшиите и пријателите.

Тоа всушност е едната единствена работа која правите и вистински верници никако не би смееле да го заборават да овој ден.

Значи да продолжат да се веселат и радоста да ја делат со сите. Според народното верување, оние кои ќе се оглушат од  ова единствено правило му пркосат на Бога и нема да им оди во животот како што треба.