четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 61

НАСА ќе соопшти ново откритие за Плутон

Засега не се знае што ново ќе соопшти НАСА, која пред неколку дена објави фотографии од Плутон во висока резолуција. На снимките се гледаат ледени планини високи три километри и заледени долини.

НАСА ќе соопшти ново откритие за Плутон

НАСА ќе соопшти ново откритие за Плутон

Поврзани вести

По откривањето вода на Марс, Американската вселенска агенција се подготвува да објави уште една спектакуларна вест, овој пат врзана за Плутон.

Мисијата на НАСА има задача да ја набљудува и да ја проучува џуџестата планета и нејзините сателити со помош на сонда.

Научниците сметаат дека на Плутон постои метеоролошки систем и геолошка активност, а во неговата атмосфера има магла.

Засега не се знае што ново ќе соопшти НАСА, која пред неколку дена објави фотографии од Плутон во висока резолуција. На снимките се гледаат ледени планини високи три километри и заледени долини.

На фотографиите може да се видат водени кањони, планини и голема палета од бои.

Плутон е откриен во 1930 година. Помал е од Месечината, а масата му е 500 пати помаллла од Земјата. Има пет природни сателити и околу Сонцето се врти за нешто помалку од 248 години.

Најчитани вести