четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 58

„Наш специјалист“ од утре во Крива Паланка и Виница

pregled.jpg-500

Последни вести

Проектот на Министерството за здравство, „Наш специјалист“, продолжува во Здравствен дом Крива Паланка и Здравствен дом Виница.

Почнувајќи од утре, во Здравствен дом Крива Паланка со патен налог ќе се упатуваат доктори-специјалисти од областа на невропсихијатрија и оториноларингологија, кои ќе вршат амбулантски прегледи секоја сабота од 08 – 15:30 часот.

Во Здравствен дом Виница, почнувајќи од утре, со патен налог ќе се упатуваат специјалист-ортопед и специјалист по оториноларингологија, кои во оваа здравствена установа ќе работат секоја сабота од 08 – 15:30 часот.

Термините во системот МојТермин се веќе отворени и матичните доктори можат да ги упатуваат пациентите на специјалистички прегледи во Здравствен дом Виница и Здравствен дом Крива Паланка.

Според податоците од системот МојТермин, изминатиот период од ЗД Виница имало вкупно 2.789 упати за специјалистички прегледи по ортопедија, кои не можеле да се реализираат во градот од причина што нема специјалистичко консултативна амбуланта од оваа област, додека од областа на оториноларингологија вкупно 1.756 упати за специјалистички прегледи во други градови.

Исто така, податоците од МојТермин покажуваат дека во изминатиот период од ЗД Крива Паланка имало вкупно 1.361 упат за прегледи од областа на оториноларингологија и 1.072 упати од областа на невропсихијатрија, за кои пациентите биле упатувани во најблиската општа болница или на скопските клиники.

Проектот „Наш специјалист“ се имплементира како резултат на последните измени на Законот за здравствена заштита, со кои се овозможува Министерството со патен налог да упатува доктор специјалист од една во друга јавна здравствена установа.

По извршена анализа на податоците од системот МојТермин се утврдува од кои градови пациентите најчесто се упатувани во други градови за определена здравствена услуга, и врз основа на тоа се детектира во кој град од кои специјалности има најголема потреба.

Имплементацијата на проектот почна на 4 април во Берово и Валандово, каде што веќе е покажан голем интерес за закажување специјалистички прегледи. Само минатата сабота во Здравствен дом Берово се извршени вкупно 32 прегледи на ортопедија и 22 прегледи на неврологија, додека во Здравствен дом Валандово се извршени вкупно 10 прегледи на неврологија.

Граѓаните од овие региони веќе ги користат придобивките од проектот Наш специјалист кој им овозможува значајно олеснување, имајќи предвид дека здравствената услуга ја добиваат во местото на живеење, без да се изложуваат на дополнителни трошоци за патување до друг град.

Воедно, интерес за вклучување во проектот досега покажаа и самите здравствени работници од јавните здравствени установи низ државата. Почнувајќи од утре, во Валандово се воведува уште една специјалност – оториноларингологија, за која веќе е ангажиран доктор-специјалист од општа болница Кавадарци и се креирани термини за закажување амбулантски прегледи во системот МојТермин.

Најчитани вести