вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 61

Наскоро безболно вадење крв

epruvetaa

Последни вести

Американските научници смислија апарат за вадење на крв со чија помош таа постапка ќе се прави едноставно, безболно и  без игли.

Револуционерниот апарат има големина на пинг-понг топче, а ќе функционира со едноставно притискање на кожата во времетраење од две минути. За тој период посебниот вакуумски дел од апаратот преку капиларите ја вшмукува потребната количина крв која потоа протекува во епрувета прицврстена за апаратот.

„Технологијата се базира на сили кои управуваат со протокот на тенок млаз крв. Во овој случај, површинската напнатост доминира над гравитацијата што овозможува крвта да остане во цевчето од апаратот без оглед на тоа како го држите“, вели Бен Касаван, потпретседател и ко-основач на компанијата “Tasso Inc”, која ја смислила направата.

Луѓето кои веќе го пробале ваквиот начин на вадење на крв, тврдат дека речиси во целост е безболен.

„Кога ќе ја ставиме направата на кожата на пациентот се создава мал вакуум кој веднаш почнува да ја вшмукува крвта од капиларите. Благодарение на капиларните активности, крвта се вшмукува во епруветата која е прицврстена за апаратот“, објаснува Касаван.

Најчитани вести