четврток, 20 јули 2017  |  Вести денес: 42

НАТО ќе отвори центар за сузбивање на џихадистите во Тирана

nato

Последни вести

Албанската министерка за одбрана Мими Кодели денеска изјави дека НАТО го прифати предлогот на Албанија во Тирана да се отвори центар кој би помогнал во спречување на лица  да се приклучат кон терористичките групи во Сирија и во Ирак.

Таа посочи дека пред неколку дена идејата ја одобриле 28 земји-членки во момент кога „појавцата на странски терористички борци достигна загрижувачко ниво“.

Во центарот че се обучуваат луѓе од земјите-членки и партнерските земји на НАТО со цел да можат да ги „сфатат причините за радикализација на граѓаните“ и да изнајдат начини да го спречат тоа.

Најчитани вести