четврток, 23 март 2017  |  Вести денес: 0

Научници предупредуваат: Глечерите се топат многу побрзо од предвиденото

leceri

Последни вести

Порастот на нивото на морињата и на океаните што предизвика топење на глечерите и зголемување на температурата на водата во јавноста е прикажано не толку алармантно отколку што навистина е, тврдат германските научници.

Нивното откритие укажува на фактот дека реалната ситуација дури двојно е полоша и оти наместо наведените од 0,7 до еден милиметар пораст на нивото на морињата и на океаните всушност е 2,74 милиметри на годишно ниво.

– До денес значително го потценувавме влијанието на топењето на глечерите и затоплувањето на океаните и морињата на порастот на нивното ниво. Бевме во заблуда, изјави Јирген Куш, професор на Универзитетот во Бон.

Најчитани вести