четврток, 30 март 2017  |  Вести денес: 23

НБМ: Во февруари регистрирани 112.502 блокирани сметки

Лани во февруари оваа бројка била за 23.000 помала. Во 2015 година во оваа категорија се запишаа 1.000 нови физички и правни лица.

НБМ: Во февруари регистрирани 112.502 блокирани сметки

НБМ: Во февруари регистрирани 112.502 блокирани сметки

Последни вести

Во февруари вкупната бројка на граѓани и фирми со блокирани сметки беше 112.502, велат податоците на Народнаата банка на Македонија.

Лани во февруари оваа бројка била за 23.000 помала. Во 2015 година во оваа категорија се запишаа 1.000 нови физички и правни лица.

Со новите законски измени извршителите сега мора прво да испратат писмено предупредување за тоа дека должникот е должен во рок од три дена да го плати долгот, по што извршителот има право да ја блокира сметката.

Блокадите на сметките на граѓаните најчесто се случуваат поради ненавремено подмирување на рати за кредити, комунални сметки и радиодифузна такса.

Најчитани вести