сабота, 22 јули 2017  |  Вести денес: 3

Не очекуваат обилни врнежи, Координативното тело со препораки

dozd-cador

Последни вести

Во наредните денови под влијание на серија влажни бранови се очекуваат врнежи на дожд и над 30л/м2, информира Координативното тело за управување со кризи.

Координативното тело за управување со кризи упатува препораки до ЕЛС и Градоначалниците, ДЗС, ЦУК, ЕВН АРМ и МВР.

  • градоначалниците да ги стават на готовност сите расположливи ресурси,
  • градоначалниците да ги мобилизираат кризните штабови и во нив да ги вклучат, претставници од ЦУК, ДЗС и МВР,
  • градоначалниците кои имаат потреба од дополнителна помош од технички ресурси да се обратат до Дирекцијата за заштита и спасување,
  • градоначалниците да ги информираат месните заедници за најавената дестабилизација на временските услови,
  • континуирано да се следи водостојот на реките, да се следи и нивото на акумулациите.
  • ЕЛС да интервенира на мостови каде има опасност од задржување големи наноси од надојдените реки,
  • сите граѓани кои сметаат дека се загрозени да се обратат на бесплатниот број 195 на ЦУК,
  • припадниците на МВР и Министерството за одбрана да бидат подготвени за интервенција
  • возачите навремено да се информираат за состојбата на патните правци од страна на АМСМ,

Надлежните институции се во постојана координација и комуникација се со цел благовремено да се преземат превентивни мерки за избегнување од евентуални несакани последици.

Најчитани вести