среда, 26 октомври 2016  |  Вести денес: 48

Не сме сами: Научниците пронајдоа уште една Земја!

zemjaa

Последни вести

Телескопот на НАСА неодамна откри планета која наликува на Земјата. Таа орбитира околу ѕвезда во наша близина, во рамки на вселивата зона на нашата галаксија.

Кеплер 186 се наоѓа на приближно 500 светлосни години оддалеченост од Земјата и се наоѓа во соѕвездието Сигнус.

Ова значи дека новооткриената планета не само што е слична на нашата во однос на големината и положбата, туку има и доволен атмосферски притисок за да го поддржи постоењето на водата на својата површина. Помеѓу 40 милијарди планети кои што наликуваат на на нашата, ова е првата планета на која постои реална можност за постоење на вода, па затоа научниците сметаат дека станува збор за навистина големо откритие.

Ова во основа би значело дека доколку оваа планета орбитира околу Сонцето, слично како нашата, на неа најверојатно постои живот.

Најчитани вести