Балкан

Не стигнуваат гробови за загинатите во рударската несреќа во Турција

Не стигнуваат гробови за загинатите во рударската несреќа во Турција

Педесет гробари се повикани итно да помагаат во гробиштата во турскиот град Сома, каде загинаа стотици рудари во невидена за земјата трагедија, пишува англискиот „Телеграф”.

Сите работат без одмор, но не можат да смогнат сили да ископаат толку многу гробови. До овој момент официјално се прогласени за мртви 284 рудари .

Други 120 сепак уште се водат за исчезнати во опстојуваме , спасители  го расчистуваат местото со надеж да откријат преживеани во подземните галерии , но со секој час таа  надеж згаснува.

„Имаме толку многу погреби, па  гробовите кои  ги изпкопаваме  едноставно не стигнуваат“, вели за англискиот весник 59-годишниот Бекир Чакмак, кој додава дека е физички и емотивно на работ од напор да погребе одеднаш толку многу луѓе, од кои повеќето  ги познава лично.

Неговиот колега 45 -годишниот Осман Озал додава дека еден од братучедите му е меѓу закопаните во направените брзи гробови. Вчера одеднаш беа погребани 22 лица, што е најголемото масовно погребување во Сома досега.