Македонија

Неготинци инсистираат на фискална од месарниците, како доказ ако заболат од листерија

Неготинци инсистираат на фискална од месарниците, како доказ ако заболат од листерија

По двете разболени лица од бактеријата листерија во Неготино, од кои едното почина, жителите н овој град се вознемирени.

– Се случува луѓе да си го враќаат филмот во главата за тоа што јаделе додека биле на одмор во туристичко место во Македонија и која била фирмата на сувомесното што го купиле таму. А деновиве во месарница сретнав сограѓанин кој инсистираше на фискална кај продавачката за семејството да покаже што јадел ако му се случи нешто. Богами голем е бројот на оние што водат евиденција што с` јаделе и од каде го купиле – вели неготинка за „Дневник“.

Некои, пак, превенцијата ја гледаат во белите мантили. Бараат антибиотик како превентива.

– Некои од луѓето живеат во грч, се зголемува бројот на пациенти што доаѓаат заради консултации за инфекцијата со бактеријата за која с` повеќе слушаат во последно време. Најмногу се интересираат за тоа како еден човек може да се инфицира и кои се симптомите кои се карактеристични кај инфицираните од оваа бактерија. На интернет прочитале дека антибиотикот земен превентивно може да ги спаси од болеста, па инсистираат на превентивна терапија – вели д-р Грков за „Дневник“.