Магазин

Некои од најбесмислените закони на ЕУ

Некои од најбесмислените закони на ЕУ

Долунаведените прописи се само дел од најбизарните правила во некоиод земјите на ЕУ.

1.Банана

Според прописите, бананите кои се увезуваат во ЕУ мора да бидат најмалку 14 сантиметри долги и 2,7 сантиметри широки. Овошјето не треба да биде оштетено.

2.Продажба на храна

ЕУ во 2010 година дала предлог според кој цената на храната ќе зависи од нејзината тежина, а не количина. Тоа значи дека ќе отидеме на пазар, наместо десет јајца ќе бараме килограм.

3.Краставица

До пред три години во ЕУ било забрането да се продаваат краставици кои не се искривени.

4.Балони

Децата под 8 години не смеат да држат балони наполнети со хелиум без надзор на возрасна личност.

5.Штекер

Доколку отидете во Велика Британија, Ирска, Малта илиКипар нема да можете да го вклучите својот фен во струја доколку не сте понеле штекер.

6.Штедлива светилка

Ова е најспорниот пропис во ЕУ. Овој закон е воведен со цел да се заштеди енергија, меѓутоа неоик од нив содржат отровна жила која бара внимталност при нејзиното фрлање во отпад.

7.Канта за хартија

Дали некогаш при купување на хартија сте размислувале за нејзината боја? Постојат држави во кои конкретно е одредено во која канта да оди одреден вид отпад. Така на пример во Германија е проишано кантата на хартија да биде со сина боја. Ве некои држави е зелена, во други жолта, а негде отпадот не се одвојува.

8.Семафори

Во Стокхолм, Берлин, Рим,Загреб, Лондон или Варшава знакот за пешаци на семафорот се разликува. Во Германија на пример можете во еден град да наидете на различни семафори.