Колумни,Македонија

НЕМА ДА НИ УПРАВУВАAТ ИЗРОДИ!

НЕМА ДА НИ УПРАВУВАAТ ИЗРОДИ!

ВО ПОСЛЕДНИТЕ 10-ИНА ДЕНОВИ САД И РУСИЈА ЈА ПРОДОЛЖИЈА КЛИМАТСКАТА ВОЈНА ПОМЕЃУ СЕБЕ. На 12 август американските држави Луизијана и Мисисипи беа поплавени, а во одговор, на 15 август во Москва изврна премногу дожд, вакви поројни врнежи не се архивирани во аналите на 129-годишната историја на метереолошките мерења. И за да биде пораката уште појасна, на 19 август Москва по втор пат беше поплавена со исто толкава количина од вода. Поплавите во Луизијана зедоа 13 жртви, кое е доказ дека против климатското оружије нема спас, независно од кој степен е организираноста за заштита и спасување од временски непогоди.

Меѓутоа, по средбата Путин и Ердоган беше повторно договорено интензивирање на „Турски тек“, руските медиуми пишуваа дека САД планира хаос во Македонија, Србија и Грција за да ја оневозможи реализација на овој проект. Целта на американците е да го протуркаат „Трансјадрански гасовод“ со кој Европа ќе добива гас од Азербаџзан, а Русија ќе биде изолирана. Ќе потсетам, дека „Турски тек“ дојде како алтернатива на „Јужен тек“ кој мораше да помине низ бугарска територија но, Бугарија го одби бидејќи беше под целосен притисок од страна на  САД (вклучително создадените од ХААРП поплави). „Турски тек“ мора да помине преку територијата на Турција, Грција, Македонија и Србија и да стаса до останатиот дел од Европа.

Познато е дека медиумите користат информации од безбедносните служби. Затоа и информацијата на руските медиуми беше точна. На 17 август Белград беше под вода. Многу е интересно што претходниот ден во српската престолнина пристигна американскиот потпретседател Бајден во придружба со 400 луѓе (слично на султанот Сулејман Величествениот) да ја уценува новата Влада на Вучич. „Паметното“ невреме исчека каубоецот Бајден да замине за Косово а во 14 часот го погоди Белград.

КЛИМАТСКАТА ВОЈНА МЕЃУ СУПЕРСИЛИТЕ ВО ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ПОКАЖУВА ДЕКА ВО СПОРЕДБА СО МИНАТОТО КОГА ЦИКЛОНИ, ТОРНАДА, ПОПЛАВИ МОЖЕА ДА СЕ СОЗДАВАТ САМО ВО ШИРОК РЕГИОН, ДЕНЕС ТИЕ МОЖАТ ДА СЕ ПРЕЦИЗИРААТ ДО КОЈ И ДА Е ГРАД ИЛИ КВАРТ ОД ГРАДОТ. Т. е. нивната точност е изравнета со таа на нуклеарните оружија. Многумина се прашуваат зошто кога САД, Русија и Кина имат такви климатски оружја, тие меѓусебно не се неутрализират? Затоа што, како и при нуклеарните оружија има динамичен натпревар меѓу суперсилите. Така што тие секојдневно се изненадуваат но, сепак меѓу нив има релативен паритет. Ако го немаше тој баланс, САД одамна ќе удреше врз Русија. Сегашните климатски удари покажуваат што ќе биде ако овие држави се замерат со нуклеарно оружје. Во споредба со нуклеарките, климатските оружија активно се користат, затоа што жртвите се малку, а големи се материјалните и економски загуби. ЗНАЧИ, БОРБАТА Е СÈ УШТЕ НА ЕКОНОМСКО НИВО, САМО ШТО СО ДРУГИ ПОТФАТИ ВО СПОРЕДБА СО ЕКОНОМСКИТЕ И ТРГОВСКИТЕ ВОЈНИ. Климатската војна е прелудија кон нуклеарна, таа би избувнала во моментот кога некоја од силите би добила (или би помислиле дека добиле) мала предност во однос на другата. СЕПАК САД СЕ СПРЕМНИ ДА РИЗИКУВААТ, ЗАТОА ШТО ВЕЌЕ ГО ГУБАТ БАЛАНСОТ ВО ВОЕНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ. НЕЗАВИСНО ОД КВАНТИТЕТНАТА ПРЕДНОСТ СО НУКЛЕАРКИ. ТИЕ САКААТ ДА ГО ИСКОРИСТАТ КВАНТИТЕТОТ.

Сведоштво дека нуклеарната војна се повеќе се ближи, не се само климатските удари. Меѓутоа во скоро време и во Грција би можело да има невреме, или терористички акт. Американскиот амбасадор во Киев изјави дека Украина можела да си го врати Крим. Како ќе дојде до тоа кога веќе таму има руски нуклеарни оружија? Неуспешните обиди за тероризам во Крим беа провокации врз рускиот безбедностен систем. Со одлуката да се дадат на фашистичката хунта во Украина 600 милиони долари за оружје, САД сака да ја охрабрат за глобална војна со Русија. Во одговор на тоа охрабрување, Украјна побара од американците да и ги дадат нуклеарките од турската база Инџирлик за да ги користи против Русија. Само што САД ќе ја користат Украина како жртва, за да би можело  Русија да биде целосно заокружена со нуклеарно оружје.

Официјално се знае дека нуклеарно оружје има во Германиа, Белгиа, Холандиа, Италиа. Пред неколу денови почна транспортирање на американското нуклеарно оружје од Турција во Руманија. Американската и романската Влада го демантират тој факт, но повторно лажат, слично со ситуацијата од мај годинава. На 12 мај во романската воена база Девеселу беа ставени 24 ракети од американскиот систем за противракетна одбрана. Заради затегнатите односи меѓу Турција и САД, сега 50-те нуклеарки од Инџирлик исто се складират во Девеселу. Тоа место е на 30 километри од бугарската граница и на 109 километри од атомската централа Козлодуј.

Американската стратегија е да го направат целиот Балкан своја воена база слично на Косово. Главниот удар е врз Србија и Македонија, затоа што нивните влади сè уште не го прифатиле колониалниот статут и уништување. Инаку, на територијата на Романија, Бугарија, Грција и Турција има американски бази но, по неупешниот пуч Турција се оттргнува од САД и создава оска со Москва и Техеран. ЕТЕ ЗОШТО МАКЕДОНИЈА ИМА КЛУЧНА УЛОГА ВО ИДНИОТ СУДИР. НАШАТА БОРБА ЌЕ ИМА ДУПЛА ЦЕЛ КАКО ВО 1941-1944 ГОДИНА: БОРБА ЗА ОДБРАНА НА МАКЕДОНСКОТО ИМЕ, ИДЕНТИТЕТ И СУВЕРЕНИТЕТ, И БОРБА ПРОТИВ ФАШИЗМОТ. Денес САД и нивните сојузници од НАТО се лицето на фашизмот и на варварството. Во целата своја кратка историја САД е бандитска држава, држава без нација, без историја, без сопствен јазик, која се обидува да владее, а ако не може – да ништи држави со голем придонес кон цивилизацијата. Не само САД, а и европските држави чии авантуристи, разбојници, криминалци и убијци создадоа американска турли тава, не можат да се споредат со историја и култура со држави како што се Кина, Индија, Иран (поранешна Персија), Сирија, Русија. Затоа сакаат да ги избришат историските оригинали и да наметнат свои интерпретации за цивилизација.

Денешните американци ги копират античките хелени, кои создадоа „култура“ преку масовни кражби од египетската, феникиската, персиската, семитската, македонската историја, култура и уметност. Само што, хелените немале моќ да ја наметнат таа украдена култура на другите држави. Затоа подоцна ја искористиле воената моќ на Рим, идентификуваќи се како „римјани“ му го поклониле украденото. Во споредба со хелените, воената моќ на САД им ја обезбедува можноста украденото од целиот свет да го прикажат како „американска цивилизција“. Но, меѓувремено уништуват вистинските носители на човечката цивилизација и нивните историски оригинали.

Што произведува САД надвор од нуклеарните, геофизичките и т.н. оружија, надвор од геномодифицираните производи, од смртоносните болести и епидемии? Тие создават човечки изроди слични на нив, кои ги гледаме и во Македонија. Алтернативата пред нас како македонци (како и пред сите нормални луѓе во светот) дали ќе допуштиме да управуват изроди? Изроди од американски сој – без памет, без идентитет, без историја, без ништо хумано во нив. Изроди полоши од пси, кои мафтат само со опашките пред нивниот Биг Брадер и му се улизуват за да ги почести со својот измет.

Од Охридскиот договор во 2001 година до ден-денес САД ја користи тактиката на Делчевата „Внатрешна револуционерна организација“ за создавање на паралелна македонска држава во Османлиската империја. Само што, сега во Република Македонија се создават паралелни антимакедонски институции, партии и групации. Во последните две години набљудуваме синтеза на македонската историја во периодот 1893-1913 година. И во однос на поделбите во македонското општество, и во однос на нелогичните дејствија на владејачката партија, и во колаборацијата со врховизмот. Тогаш, пред Илинденското востание – меѓу Внатресната организација и Бугарското револуционерно братство (агентура на Бугарија). Денес – меѓу владејачката ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ (агентура на САД). АКО НЕ СЕ ПРЕЗЕМАТ ИТНИ МЕРКИ, МАКЕДОНСКАТА КАТАСТРОФА ЌЕ СЕ ОДВИВА ВО ИСТИОТ ПРАВЕЦ. Во 1899 – коалициона Внатрешна организација и како резултат неуспешно востание, во 2001 – коалициона влада меѓу ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ и како резултат државна капитулација, во јануари-мај годинава – техничка коалициона влада меѓу ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ и како резултат продлабочување на кризата и обид за граѓанска војна.

Сега повторно не очекува коалициона влада и кон досегашните адути на СДСМ – внатрешно министерство и СЈО, се додава и контрола врз медиумите. Сето тоа дава можност овој пат да биде пучот успешен т.е. можност за граѓанска војна и тоа во најнезгодното време за Македонија и за нејзината внатрешно-надворшна политика. ЗАТОА И ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ИВАНОВ ДАДЕ ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ СО ДВЕ ПОРАКИ ЗА ПРЕД И ПО ИЗБОРИТЕ (АКО ГИ ИМА). ПРВАТА БЕШЕ ДЕКА НА КЛУЧНИ ПОЗИЦИИ ВО ВЛАДАТА И ВО ДРЖАВАТА МОРА ДА БИДАТ СТАВЕНИ ЛОЈАЛНИ МАКЕДОНСКИ ГРАЃАНИ НА ТАТКОВИНАТА. ВТОРАТА ПОРАКА Е ВЛАДЕЈАЧКАТА ПАРТИЈА ДА РАЗМИСЛУВА ПАМЕТНО ЗА ДА НЕ БИДЕ ПОТРЕБНА ПОВТОРНО НЕГОВА АКЦИЈА КАКО ВО ПРОЛЕТТА. Тие пораки на Иванов се читат во неговата критика односно поплавите.

Што да се направи? ПРВО И ЕДНОСТАВНО – УСТАВНИОТ СУД ДА ГО ПОНИШТИ СЈО ПРЕД 31 АВГУСТ.

 

Стефан Влахов – Мицов