Колумни

Нема помирување со непријателите на Македонија!

Нема помирување со непријателите на Македонија!

Во претходната колумна пишував дека сите предмети отворени од нелегитимното Јавно обинителство со почетна буква Т значат ТЕРОР. Потврдата за тоа дојде само ден подоцна со самоубиството на Коста Крпач. Американската марионета Катица и нејзината дружина се заплеткаа во лаги дека Крпач бил ем сведок, ем осомничен, и дека врз него немало тортури туку претреси на домот.

Само два збора – терор и лицемерие се доволни да го карактеризираат овој ненормален додаток во судскиот систем кој мора ЧАС ПОСКОРО ДА БИДЕ УКИНАТ.

Меѓутоа не е случајно што во предвечерието на Велигден Али Ахмети трет пат се преврте (како Петар кој три пати се одрекол од Исус) во однос на паралелното јавно обвинителство и за изборите. Да се потсетиме дека „цврстиот став“ на Ахмети за избори на 24 април испари после тричасовна средба со американскиот амбасадор Бејли. Во почетокот на април министрите на ДУИ поднесоа оставки револтирани од СЈО и го запечатија датумот 5 јуни за избори. По новите средби со Бејли, Ахмети калкулира за 5 јуни, веќе го поддржува СЈО, зборува за избори ама и за лидерска средба и коалициска влада и т.н..

Т.е. ги гледаме истите уцени и лицемерие како кај Катица и компанија, ЗАШТО И ДУИ И СЈО СЕ АМЕРИКАНСКО МАСЛО. Но, кај Ахмети друго е чудно. Тој добро знае, како и Груевски, дека е непожелен од Американците и дека ќе биде сменет (иако минатата година се спаси) веднаш кога ќе дојде погоден момент. Ахмети беше донесен од САД во 2001 година и беше трансформиран од терорист во политички лидер, но денес неговите интереси се поразлични од тие на Вашингтон и Бејли. Кратко кажано Ахмети сака да ја албанизира Македонија чекор по чекор, а на САД им се брза да ја уништата македонската држава. Ако таа сега биде уништена Албанците ќе го земат само западниот дел, а источниот ќе го лапне Бугарија.

Ахмети е уценуван од Бејли со снимки, но истовремено му се ветува дека нема да биде сменет ако е „кооперативен“ со САД. Од друга страна лидерот на ДУИ го уценува Груевски, лидерот на ВМРО – ДПМНЕ, со неучество на изборите на 5 јуни. На тој начин владеачката партија е уценувана од САД и нивните сателити од ЕУ, преку Заев и сосросоидите и преку албанскиот политички блок. Ахмети се надева дека Груевски и ВМРО ќе попуштат како што попуштија за одлагањето на изборите на 24 април. Навистина состојбата е тешка и уцените се сериозни. Ако владеачката партија излезе сама на избори САД и ЕУ нема да ги признаат.

ВСУШНОСТ ГРУЕВСКИ ИМА БЛЕСКАВ ПОТЕГ, НО ЗА НЕГО Е ПОТРЕБНА ЖЕСТОКА ХРАБРОСТ.

Мора да удри врз моменталната разлика во интересите на Ахмети и Бејли. И двајцата (но пред се’ Ахмети) се залагаат Груевски да попушти. Но, што ќе биде ако тој исто фрли уцена: ќе учествувам сам на изборите, ќе добијам повеќе од 100 пратеници, за една недела ќе го сменам со нив Уставот и ќе ги избркам сите Албанци од државните институции вклучително и од полицијата и од армијата. Ако Ахмети сака војна нека повели. Против него ќе биде целата македонска државна машина плус 500.000 приврзаници на ВМРО. При таков цврст став Ахмети ќе си легне на брашното и ќе учествува на изборите на 5 јуни. КАКО ИСТРАЖУВАЧ НА БАЛКАНСКАТА ПСИХА ТВРДАМ ДЕКА АЛБАНЦИТЕ СЕ ХРАБРИ КОГА НЕМААТ ПРОТИВНИК СПРЕМЕН ДА ВОЈУВА СО НИВ НА ЖИВОТ И СМРТ. Ете зошто терористичката војна против Македониаја во 2001 година беше изгубена не од македонската армија, не од македонскиот народ, туку од ПОЛИТИЧАРИТЕ ПРЕДАВНИЦИ. Работите досега одат во истиот правец повторно заради политичарите, само што сега македонскиот народ нема да гледа смирено како терористи од надвор и од внатре му ја уништуваат државата.

Со сегашните уцени Ахмети навидум работи против стратешките интереси. Всушност тој се надева да ги оствари преку мирно демонтирање и албанизирање на Македонија. Кога ќе сфати дека мора да лее крв ќе се сврти како глушец, ЗАШТО ОД ТЕРОРИСТ ЛЕСНО СЕ СТАНУВА ПОЛИТИЧАР, НО КОГА 15 ГОДИНИ СИ БИЛ ВО ФОТЕЛЈА ТЕШКО Е ДА СТАНЕШ ПОВТОРНО ТЕРОРИСТ.

Ако се гледа објективно изборите на 5 јуни се последната…