петок, 28 јули 2017  |  Вести денес: 0

Нема влез на нови бегалци и мигранти на јужната граница

Чешка ги отфрла обврзувчките квоти за бегалци

Чешка ги отфрла обврзувчките квоти за бегалци

Поврзани вести

Во Транзитниот прифатен центар „Винојуг“ во Гевгелија веќе повеќе од 50 часа нема влез на нови бегалци и мигранти откако балканската бегалска рута практично остана затворена по најавата на Словенија, а потоа и на Хрватска и Србија, дека нема да примаат бегалци без валидни визи и пасоши согласно одлуката за примена на новиот режим во Шенген зоната, јавува известувачот на МИА од Гевгелија.

Со ова нерегуларниот проток на бегалци по западнобалканската рута е завршен. Македонија од своја страна, како што претходно изјави министерот за надворешни работи Никола Попоски, сите мерки ќе ги усогласува со ЕУ и реципрочно ќе ги применува на својата јужна и северна граница.

Дождот којшто во текот на ноќта врнеше само дополнително ги отежнува условите за работа на пограничната полиција и на бегалците кои не се откажуваат од својата цел да стигнат до Германија.

Лидерите на ЕУ и Турција на 7 март постигнаа договор во Брисел за заедничко решавање на мигрантската криза. Тие си оставија десеттина дена да најдат финално и трајно решение, кое што би било усвоено на Самитот најавен за 17 март.

Најчитани вести