Свет

Немцов, жртва на украинските тајни служби?

Немцов, жртва на украинските тајни служби?

Убиството на Борис Немцов може да е нарачано од старешините на баталјонот, кој го носи името на чеченскиот војсководец Џохар Дудаев, покажува една од верзиите за злосторството. Според неа зад договорот на ликвидирањето на Немцов стојат украинските тајни служби, а физичкото извршување е доверено на борците, предводени од Адам Осмаев.

Истрагата за случајот на убиството на Борис Немцов се фокусираа токму на оваа верзија, според која злосторството го организирал командантот на баталјонот на чеченските борци. Адам Осмаев е обвинети за подготовка на атентат против рускиот претседател Владимир Путин. Инспекторите не исклучуваат дека завојуваните на украинска страна во руско-украинскиот конфликт Чеченци дејствувале по нарачка на тајни служби од Киев. Убиството на рускиот опозиционер имало за цел да го дискредитира раководството во Кремљ и да ја дестабилизира политичката ситуација во Русија, пренесува “Известија”.

Извор од истрагата изјавил дека веќе има докази за емпатијата на украинските тајни служби во убиството на Борис Немцов. Уште на денот на злосторството, претставникот на истражните комитет на Русија Владимир Маркин соопштил дека се работи за верзија поврзана со искуство за дестабилизација на политичката ситуација во земјата. “Убиството би можело да се користи како провокација кон дестабилизација на политичката ситуација во земјата , а фигурата на Немцов да биде претворена во “сакрална жртва” од оние кои не се запираат пред ништо за остварување на своите политички цели “, коментира за” Известија “Маркин.

Инспекторите работат на други верзии: политичка, екстремистичка, економска … Судејќи сепак по квалитетот на подготовката и извршувањето на атентатот, зад злосторството стојат професионалци. Извор на “Известија” коментира дека убиецот пукал во Немцов на десетици метри од Кремљ, но очигледно знаел дека токму овој дел не се покрива од камерите за видео надзор. Освен тоа е избрано време, кога веќе нема метеж, но во центарот сепак има густ сообраќај, кој им овозможува на автомобилот на убијците да се спои со протокот на автомобили. Информациите дека убиството на Немцов е нарачано од украинските тајни служби и е кжано од чеченските борци, и веќе се проверува. Според една од верзиите бандитите не само што вршат мокра нарачка, но и се одмаздуваат за убиениот свој војсководец Иса Мунаев, ликвидиран на 1 февруари 2015 година при борбите за Дебалцево. По смртта на Мунаев на чело на чеченските борци застанува Адам Осмаев. т.н. меѓународен баталјон “Дудаев” кои војуваат на територијата на Донбас на земјата на украинските војници , е основан од Иса Мунаев во март 2014 година Во 2006 година Мунаев бега од Чеченија во Данска, каде му е доделено азил. Таму тој го организира здружението “Слободен Кавказ”, што според податоците на тајни служби е собирањето средства за чеченските терористи. Кога во 2014 година е прогласен почетокот на моќната операција против Доњецка и Луганска области Мунаев влегува во Украина и прогласува заосновач на баталјонот.Се тврди дека Мунаев беше поканет лично од олигархот Игор Коломојски, со чии средства се вооружуваат и опремени војниците. Во баталјони “Дудаев” влегуваат Чеченци-имигранти од Данска, како и државјани на други земји поврзани со меѓународни терористички организации.

Руските тајни служби се обидуваат да разјаснат колку луѓе учествувале во подготовката и спроведувањето на убиството на Борис Немцов. Не е исклучено основните нараачтели убијци да биле придружени со “контролори”, кои имаат задача да ги пресметаат последиците и политичкиот ефект од злосторството. Еден од нив би можел да биде украинскиот пратеник Алексеј Гончаренко.