Македонија

Несогласувања во опозицијата по дебаклот на референдумот во Центар

Несогласувања во опозицијата по дебаклот на референдумот во Центар

По неуспехот на опозицијата на референдумот во Центар, кога мнозинството граѓани не ги поддржаа СДСМ и Андреј Жерновски, во опозицијата владее атмосфера на поделби, критики, разногласија и несогласувања. Граѓаните ја казнија деструктивната политика на Заев и Жерновски.

Главниот стратег на опозицијата Бранко Геровски во својата колумна жестоко распали по опозицијата за неуспехот. Тој ја искритикува опозицијата дека не знаеле да изработат позитивен референдум и индиректно ги обвини дека се одговорни затоа што според него не знаеле вистински да организираат кампања и недоволно работеле на задачата.

-Да се разбереме добро. И јас сум зависник од Фејсбук. И јас сакам лајкови и шерови. И Твитер ми е забавен. И јас сакам ивенти. Оние гушкања за ГТЦ беа забавни. Сето тоа е убаво и потребно. И симпатично. Но, тој што помислил дека така се прави кампања за референдум или за избори, тој нема поим што е политика! Да бидам искрен, мене работава ми изгледаше вака – седнале деца на Фејсбук и си играат политика. Без митинзи и масовни собири со граѓаните, без жешки говори, без одење од врата на врата (конкретно, на вратите на 40.000 избирачи), без макотрпна работа на терен 24 часа дневно, конечно без обмислена и сериозна медиумска кампања, нема успех на избори, пишува Героски.

Има и други несогласувања во опозицијата, а атмосферата во редовите на СДСМ, ЛДО и СОРОС била мачна и тензична.