сабота, 22 јули 2017  |  Вести денес: 31

Несоницата го оштетува мозокот

mozok

Последни вести

Најновите истражувања покажуваат дека кај лицата кои страдаат од несоница се присутни промени во структурата на беалата мозочна маса.

Станува збор за абнормалности кои ги погодуваат ткивата клучни за формирање врски и пренос на информации меѓу различни делови на мозокот.

Погодените подрачја се вклучени во регулација на сонот и когнитивните способности.

Се проценува дека несоницата погодува до пет отсто од возрасните лица.

Новите наоди се темелат на податоците собрани од 53 испитаници, а објавени се во стручното списание „Radiology“.

 

Најчитани вести