Магазин

Невестата морала да спие со сите мажи на свадбата

Невестата морала да спие со сите мажи на свадбата

Иако денес односите помеѓу мажите и жените делуваат комплицирано, сепак во минатото тие односи биле уште покомплицирани.

Тоа ја покажува праксата која дури и денес може да се протолкува како премногу слободна.

СЕКС СО СИТЕ МАЖИ НА ВЕНЧАВКАТА:

На Полинезија некогаш првата брачна ноќ започнувала со играње и музика, а потоа следел чинот на водење љубов. Невестата морала да спие со сите мажи кои биле присутни на венчавањето а прв на ред бил најстариот присутен маж…

ДАНОК, А НЕ НЕВИНОСТ

Во Средниот век во Европа благородништвото имало право да им ја одземе невиноста на невестите. За среќа сиромашните девојки можеле невиноста да си ја спасат со плаќање на данок.

ПЛАЌАЊЕ ЗА НЕВИНОСТА

Во Бенини во Африка, мајките на своите ќерки им плаќале доколку ја чувале невиноста до првата брачна ноќ. Доказ за тоа било крвта на брачната постела.