понеделник, 24 јули 2017  |  Вести денес: 47

Невладината коалиција „Излези да гласаш” ќе ги набљудува парламентарните избори

Коалицијата „Излези да гласаш” составена од околу 100-тина невладини организации, а предводена од невладината организација „Синергија” која е активна повеќе од 14 години, денеска најави дека и на овие избори ќе биде присутна и ќе ги набљудува.

коалицијата

Поврзани вести

Од коалицијата информираат дека на овие предвремени парламентарни избори ќе се регистрираат како официјален набљудувач на изборниот процес, согласно правилникот и процедурите на ДИК, со цел осигурување на фер и демократски процес во кој секој граѓанин ќе може да го истакне своето демократско право на глас.

– На официјалната веб-страница на НВО „Синергија” во текот на идната недела ќе биде објавен повик за волонтери-набљудувачи на предвремените парламентарни избори 2016, кој ќе биде проследен и до медиумите и до јавноста. Целта е и овие избори како и сите претходни да имаме успешен сеопфат и мониторинг на избирачките места, а воедно на истата веб-страна изложени се сите потребни контакти за понатамошни информации и прашања, истакнуваат од коалицијата.

Информираат дека ќе го следат изборниот процес и кампања, како се одвиваат, и ќе укажуваат на сите работи за кои сметаат дека треба да им бидат сервирани на граѓаните.

Најчитани вести