Македонија

Невработеноста намалена во сите региони

Невработеноста намалена во сите региони

Нивото на невработност од 24, 5 проценти во првото тромесечие на годинава кое е историски најниско ниво, согласно последните податоци на Државниот завод за статистика е пропратено со намалување на бројот на невработени лица во сите региони и општини во државата, пишува Курир.

Континуираното намалување на бројот на невработените лица кое во првите три месеци оваа година споредено со истиот период лани изнесува 31 илјада лица, е продолжување на процесот на постојано намалување на невработеноста која од 38% во 2006 година сега падна на 24,5%.

Овој пад на невработеноста се рефлектира со намалување на бројот на невработени лица во сите региони и општини во државата. За тоа говорат и податоците за бројот на невработени лица во дел од поголемите општини во државата во 2006 година споредено со бројот на невработени лица во 2016 година.

Општина2006 година2016 година
Битола2020011708
Велес154477471
Гостивар166369630
Кавадарци91863843
Кочани111705398
Куманово3059919118
Охрид123937233
Прилеп2440214165
Свети Николе51812806
Град Скопје8607244274
Струмица2036711234
Тетово2885717838
Штип87374403
Неготино50561916

Согласно овие податоци евидентно е драстичното намалување на бројот на невработените лица во сите региони во државата кое некаде изнесува и до 50% и кое е од особено значење како за локалниот економски развој на општините така и за семејната егзистенција на десетици илјади семејства.

-Стратешка цел на владата е намалување на невработеноста, а притоа особено внимание водиме на реализација на овие политики на целата територија на нашата земја обезбедувајќи рамномерен регионален пристап и намалување на невработеноста во сите региони. Затоа и проектите коишто ги реализираме, странските инвеститори коишто ги привлекуваме, капиталните инвестиции коишто ги правиме ги распоредуваме во сите региони на нашата држава, на тој начин давајќи шанса и можности за обезбедување на нови работни места за целокупното население. Податоците покажуваат дека имаме намалување на невработеноста во сите македонски градови и села, што навистина е добар податок, а самиот факт дека во мандатот на владата невработеноста е намалена од 38 % на 24,5 %, а најдобар доказ е дека нашите политики и пристапот којшто го применуваме даваат квалитетни резултати, вели владиниот портпарол Александар Ѓорѓиев.

gjorgjiev-nova

Од Владата велат дека ваквиот пристап на работа во сегментот на понатамошно намалување на невработеноста ќе продолжи и во идниот период во кој се очекува и дополнително зголемување на бројот на работни места во домашните и странските компании  во повеќе региони во државата кои во следниот период се очекува да отпочнат со производство или да го зголемуваат бројот на вработените.