Македонија

Ни СПЦ не сака Вранишковски да биде ослободен!

Ни СПЦ не сака Вранишковски да биде ослободен!

Спорот стои, несогласувањата ги има, Бачкиот епископ Иринеј посочи, пуштете го Вранишковски од затвор или нема средби, разговари и преговори.

г. Петар митрополит Преспанско-Пелагониски и администратор Австралиско-Новозеландски вели дека таа порака им е јасна и дека српската страна ниту сака било какви разговори ниту преговори за спорто кои тие го наметнале.

Митрополитот вели дека закани од нивна страна има, има и уцени дури и одлуки за непризнавање на верниците на МПЦ, свештенството, епископите иако, вели владиката, Македонската православна црква е законита.

Тоа се потврдува дури и со томусот од СПЦ во 1959 каде ни е дадена самостојност од нивна страна, вели Владиката.

г. Петар вели дека таа добра воља би се однесувала како во другите цркви кои немаат призната автокефалност, но служат и сослужуваат, како Руската, Американската и други цркви.

Не бараме во моментов ние по секој цена признавање на автокефалноста, вели г. Петар.

Ваков е ставот на митрополитот Преспанско Плеагониски, во однос на признавањето на МПЦ од страна на СПЦ.