Секс

Никогаш немојте да имате секс, ако тоа го правите од овие четири причини

Никогаш немојте да имате секс, ако тоа го правите од овие четири причини

На голем број луѓе им е полесно да побараат минлива забава или да пронајдат било каков партнер, за да го избегнат соочувањето со тагата, проблемите, осаменоста или слично, што секогаш е грешка.

И мажите и жените имаат различни причини поради кои стапуваат во сексуални односи. Тоа најчесто е меѓусебното допаѓање и хемијата, но многу почесто причините се сосема поинакви.

Тие преку сексот се обидуваат да достигнат различни цели, но, ако тоа го правите поради овие четири причини, тогаш немојте!

Секс со бившиот

Сексуалниот однос помеѓу поранешните партнери е многу почеста појава отколку што самите можете да замислите, особено ако по раскинувањето меѓу двајцата останале неразрешени работи и измешани чувства. Често еден од партнерите смета дека со помош на сексот може да го врати партнерот, да ги оживее страстите… Не!

По раскинувањето потребно е да направите емотивна дистанца од бившиот, а сексот во тоа никако нема да ви помогне. Овој чин само ќе ви внесе уште повеќе нејаснотии, од типот на прашањето: „Зошто спиеше со мене ако повеќе не ме сака“, ќе размислувате дека повторно сака да биде со вас и слично. Почнете прво со физичка дистанцираност, а по некое време ќе следува и емотивната дистанца.

Убивање на тагата

На голем број луѓе им е полесно да најдат минлива забава или да најдат било каков партнер, за да го избегнат соочувањето со тагата, проблемите, осаменоста и слично. Жените често спијат со некој маж откако ќе излезат повредени од некоја лоша врска, а тоа го прават затоа што поствесно сакаат самите на себе си да си докажат дека се пожелни и добри заводнички и дека има други мажи што би сакале да бидат со нив.

Ваквите одлуки се лоши од неколку причини – можете да го повредите тој маж, а иако не се надевате, можете да завршите во уште поголема депресија отколку што сте биле кога сте го направиле тоа. Значи, вашиот проблем секако ќе ве дочека во некој миг, колку побрзо се решите од него, толку подобро за вас. А минливата забава во секој случај не е ниту едно од решенијата.

Сексот како средство за контрола