сабота, 22 октомври 2016  |  Вести денес: 23

Николоски: Македонија не е членка на ЕУ, а добива мигранти од земја-членка

Република Македонија е единствената земја која не е членка на ЕУ, а која добива мигранти од земја-членка на ЕУ.

anikoloskiiii

Поврзани вести

Република Македонија е единствената земја која не е членка на ЕУ, а која добива мигранти од земја-членка на ЕУ. Земјата се соочува со криза која се прелева од земја-членка на Унијата, која е исто така член на Шенгенскиот договор. Поточно, соседната земја, Република Грција на организиран начин дневно превезува илјадници емигранти кон македонската граница, нагласи Шефот на Делегацијата на Собранието на Република Македонија во Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ) Александар Николоски.

Николоски претседаваше со сесијата посветена на хуманитарниот и политичкиот одговор на мигрантската и бегалската криза со која се соочува Европа, предизвиците за земјите на транзит, како и итната потреба за вистински европски систем за азил на есенската сесија на ПССЕ која се одржува во Стразбур, Франција.

Потребно е да се ревидираат политиките и прописите за азил во Европа

Дебатата предизвика најголем интерес меѓу пратениците од 47 земји-членки на Организацијата.

На тематската дебата пратениците се фокусираа особено на потребата да се ревидираат политиките и прописите за азил во Европа и на предизвиците со кои се соочуваат земјите на транзит. Беше нагласено дека е неопходно да се ревидира, т.н. Регулатива од Даблин, според која државата одговорна за разгледување на барањето за азил е државата-членка преку која барателот на азил најпрво влегол во Европската унија. Системот од Даблин се покажа за неефикасен во ситуација на криза и создаде несразмерен товар на некои земји-членки на ЕУ.

Прифатен центар за азиланти во Германија

Прифатен центар за азиланти во Германија

Европската унија беше повикана да обезбеди кохерентност во целокупната политика на миграции, вклучувајќи унапредување и почитување на човековите права и избегнување ставање акцент само на граничната контрола и безбедност. Беше изразена загриженост поради континуираните, веродостојни извештаи за незаконски „враќања назад“ на мигрантите и бегалците и кршењата на нивните човекови права. Сите земји-членки на Советот на Европа беа повикани да се воздржат од таквите постапки.

Во името на најголемата политичката група застапена во Парламентарното собрание на Советот на Европа, Николоски имаше можност да интервенира во дебатата за бегалската криза која ја става Европа пред уште еден тест на нејзиниот карактер, вредности и институционални капацитети.

Во Македонија организирано се носат мигранти од земја членка на ЕУ

Николоски информираше дека ситуацијата во која се наоѓа Република Македонија е поспецифична имајќи предвид дека се соочува со притисок од илегални мигранти на својата јужна граница, која е практично надворешна граница на Европската унија.

Во Македонија организирано се носат мигранти од земја членка на ЕУ

Во Македонија организирано се носат мигранти од земја членка на ЕУ

Тоа значи дека Република Македонија се соочува со криза која се прелева од земја-членка на Унијата, која е исто така член на Шенгенскиот договор. Поточно, соседната земја, Република Грција на организиран начин дневно превезува илјадници емигранти кон македонската граница. Тој ги нагласи и приоритетите на државата во овој контекст и тоа заштитата на животот и здравјето на мигрантите, и борбата против криумчарењето на мигрантите и трговијата со луѓе, заштита на националната и јавната безбедност, како и заштита на здравјето на луѓето.

Николоски потсети дека Собранието на Република Македонија го измени Законот за азил и привремена заштита, на тој начин, овозможувајќи им на мигрантите кои влегле во земјата да ја изразат намерата за барање азил, по што им се дава писмена потврда дека им се овозможува во рок од 72 часа да поднесат официјално барање за азил или да ја напуштат земјата.

Николоски повика на заедничка европска солидарност и одговорност и распределба на бројот на пристигнати мигранти во сите земји на ЕУ.

Тој истакна дека Македонија не е и не треба да биде жртва на неуспесите на ЕУ, главно од Грција, за да ги заштити надворешните граници на ЕУ и да се справи со миграцијата. На крајот потсети дека Република Македонија е единствената земја која не е членка на ЕУ, а која добива мигранти од земја-членка на ЕУ.

Најчитани вести