Македонија

Никовски: Бан Ки-Мун ќе ја убедува Атина дека сега е моментот да се реши проблемот со името

Никовски: Бан Ки-Мун ќе ја убедува Атина дека сега е моментот да се реши проблемот со името

Јас сум скоро убеден дека оваа посета на Бан Ки-Мун е во функција на американските интереси. Тој се обидува да ја убеди Атина дека е моментот да се реши проблемот со името, вели поранешниот амбасадор Ристо Никовски во разговор со ТВ Нова.

„И Нимиц исто така беше во истата функција. Да не забораваме дека сето тоа почна во минатата есен, кога Кери се сретна со Ципрас и Коѕиас во Вашингтон. Кери потоа беше во Атина со истата функција. Оваа средба на Нимиц во Луксембург со Коѕиас беше исто така. Сето тоа се потврди дека таа теза дека Америка прави сѐ што поскоро да се реши проблемот со името го потврдуваат тоа и мислам дека нема друга причина за Бан Ки-Мун освен таа, бидејќи тој пред неполни две години беше исто така во Атина“, вели Никовски.

„Ние мораме да бидеме свесни дека се работи за еден конкретен план, за едно конкретно сценарио да капитулираме, да прифатиме промена на името, односно прекрстување и така да тргнеме во еден неповрат кој ќе биде катастрофален за нашиот народ и за нашата држава“, изјави Никовски.