среда, 28 јуни 2017  |  Вести денес: 24

Никовски: „Гентерм“ забрзано го гради својот погон во Прилеп, „Костал“ во зоната во Струга ќе донесе 1.000 директни вработувања

Обично преговорите со странските компании траат неколку години, сложени се и интензивни, рече советникот на Никола за странски инвестиции Алек Никовски.

alek-nkovski

Поврзани вести

Обично преговорите со странските компании траат неколку години, сложени се и интензивни, рече советникот на Никола  за странски инвестиции Алек Никовски.

Некои успеваме за неколку месеци да ги убедиме. Ги спомнавте Костал, Гентерм, Кеслер. Гентерм и Кеслер од првата средба со менаџментот па до објавување на нивна одлука поминаа 4 месеци, релативно брза одлука за краток период. Гентерм е една од водечките американски компании во снабдување на компоненти за авто индустрија, забрзано го градат својот погн во зоната во Прилеп, имаат веќе вработено 350 луѓе, бизнис планот наведува дека ќе вработат 2.000 луѓе, значен рабоптодавач за Прилеп, рече Никовски.

Кеслер, која што само во Германија произведува за четири месеци ја убедивме да отвори производствен погон во Македонија, но исто така многу е важно што ја убедивме да отвори Центар за истражување и развој во машинската индустрја, веќе почнаа со интервјуа на висококвалификавни кадри. Кеслер е динамична германска компанија во машинската индустрија, рече Никовски.

Костал е една од водечките германски копмании, главните снабдувачи за електроника во автоиундистријата. Првата фаза е преземање на постоечки објект кој што ќе го реновираат, а втора фаза е изградба на нов погон во зоната во Струга. Проектот предвидува 1.000 директни вработувања, плус идирактни вработувања.

Најчитани вести