Балкан

Низ Србија годишно поминуваат 350 тони хероин

Низ Србија годишно поминуваат 350 тони хероин

Српски „Блиц“ пишува дека од наведената  количина хероин околу половина тон годишно завршува на улиците, аа другата половина  се пренесува и продава на црните пазари Босна и Херцеговина и Црна Гора.

Од  Меѓународниот одбор за контрола на наркотици во Виена наведуваат дека низ Србија, поради нејзината поволна локација, поминува толкава количина на дрога, која од Турција, Албанија и Авганистан доаѓа во западна Европа.

Според евиденцијата на Меѓународниот одбор, во Србија има регистрирано околу 150.000 регистрирани корисници на дрога.