среда, 26 октомври 2016  |  Вести денес: 29

„Њујорк Тајмс“ објави текст посветен на убавините на Македонија

„Њујорк Тајмс“ објави текст посветен на убавините на Македонија

„Њујорк Тајмс“ објави текст посветен на убавините на Македонија

Поврзани вести

Престижниот американски весник „Њујорк Тајмс“ пред два дена објави текст посветен на убавините на Македонија.

„Џим Џонсон од „Бајк турс дајрект“ беше толку импресиониран од македонската култура и глетките во Македонија па одлучи да работи со „Рајд Маседониа“, локален трговец, за да ја развие деветдневна тура која вклучува умерено возење велосипед и пешачење, насловена „Откриј ја Македонија““, пишува весникот.

Понатаму во текстот се нагласува дека првата тура, којашто е во целост распродадена, почнува на 25 август; втората на 23 септември.

Цената е 1.010 евра по лице, или околу 1.093 американски долари. („Бајк турс дајрект“ не работи со турите, туку застапува оператори во повеќе од 70 земји), пишува Њујорк Тајмс.

– Ние замислуваме толку многу традиции во Европа, поголем дел се исчезнати. Но, ако отидете во Македонија таму ќе видите села каде луѓето таму живеат со генерации, вели Џонсон.

Најзначаен дел е Охрид, град под заштита на Унеско и една од европските најстари населби што датира од пред 5.000 години. Другите места вклучуваат национални паркови, подалечни села и Скопје, главниот град.

Џонсон ќе се приклучи на првата тура како патник.

„Со оглед на тоа што е земја која сега се издигнува и којашто сѐ уште не емошне непозната, моето присуство таму ќе им даде мир на нашите клиенти“, вели тој и нагласува дека одвај чека да дојде.

Најчитани вести