вторник, 22 август 2017  |  Вести денес: 34

„Њујорк тајмс“: Трамп планира намалување на улогата на САД во ОН

Администрацијата на претседателот Доналд Трамп поготвува укази со кои драстично ќе се намали улогата на САД во Обединети нации и во другите меѓународни организации, објави „Њујорк тајмс“.

„Њујорк тајмс“

Поврзани вести

Весникот посочува дека со указите ќе биде поставено начелото за преразгледување и за потенцијално анулирање на некои форми на мултилатерални договори.

Указите предвидуваат дури намалување на члeнарината на САД за некои агенции на Обединети нации и меѓународни организиции, како и ревизија на серија договори.

Се предвидува намалување до 40 проценти на американското финансирање на ОН и на другите организации, наведува „Њујорк тајмс“.

Вториот проект на укази предвидува мораториум на сите мултилатерални договори, кои не се директно поврзани со националната безбедност, екстрадицијата или со меѓународната трговија.

Најчитани вести