Свет

Нордиската митологија:Викендов е крајот на светот!

Нордиската митологија:Викендов е крајот на светот!

Според Нордиската митологија, со дувањето во древниот рог богот Хемидалр го означува 100 ден до крајот на светот. Познавачите на оваа митологија велат дека крајот на светот се паѓа на 22 февруари, односно во сабота.

Британските медиуми ја објавија дека 22 февруари според Нордијците  почнува Рагнарок или крај на светот, а според легендата, Сонцето и Месечината ќе исчезнат и во светот ќе завладее целосен мрак.

Експертите тврдат дека на 22 февруари ќе бидеме сведоци на почетокот на крајот, а Даниел Даглан за Дејли Мејл изјавил дека се укажува на тоа дека легендата на викинзите би можела да се стане реалност.

Интересно е да се напомене дека апокалипста се поклопи со последниот ден на 30. по ред викиншки фестивал Јорвик

„Крајот на светот е навистина крај на светот за боговите, а светот повторно ќе се роди и ќе биде населен од луѓето“, изјавила директорката на викишкиот фестивал Даглан со цел да привлече што повеќе внимание.