среда, 26 октомври 2016  |  Вести денес: 60

Норвешка повтроно чекор пред сите: Ова е најдобриот пасош на свет!

Странииците на норвешките пасоши на кои е испечатена апстрактна илустрација на типичен фјорд, под УВ светло се претвора во спектар на поларна светлина.

passport_covers_716118S1

Последни вести

Норвешка е по многу нешта единствена земја, а сега ќе имаме уште една причина да им завидуваме на богатите Норвежани. Имено, новиот норвешки пасош е ремек дело на модерниот дизајн и технологија.

Пасошите се со корици во три различни бои (црвена, бела и сина) и изгледаат прекрасно, но вистинското изненадување следува кога ќе се отвори пасошот и ќе се погледа по улравиолетово светло (УВ).

Многу пасоши имаат отпечаток видлив единствено под УВ светло, кој служи како дополнителна заштита од фалсификување, а норвешките дизајнери отишле чекор напред.

Странииците на норвешките пасоши на кои е испечатена апстрактна илустрација на типичен фјорд, под УВ светло се претвора во спектар на поларна светлина.

Норвешката влада најавила дека новите пасоши ќе се издаваат во рок од две години.

passport_spread-44_716116S0 passport_uv_light-_716115S0

Најчитани вести