недела, 30 април 2017  |  Вести денес: 41

Норвешка со рекордни 28 милирајди долари од нафтените приходи ќе ја стимулира економијата во 2017 година

Норвешка ќе потроши следната година рекордни 225 милијарди норвешки круни (28 милијарди долари) од приходите од продажбата на нафта за стимулирање на економијата, соопшти норвешкото Министерство за финансии. 

133376785

Поврзани вести

Одлуката беше донесена во момент кога норвешката економија покажува знаци на постепено обновување. Суверениот нафтен фонд на Норвешка е најголем од таков вид во светот.

Рекордната сума од 225 милиони круни е еднаква на 0,4 отсто од Бруто домашниот производ на земјата и на три отсто од суверениот фонд. Таа е за 20 милијарди круни поголема од сумата, наменета за оваа година.

Најчитани вести