недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 25

Нов едукативен Еко-парк на Средно Водно

vodnooo

Последни вести

Од денеска посетителите на парк шумата Водно, ќе можат да уживаат во новиот едукативен Еко-парк, кој се наоѓа во близина на кабинската жичница која сообраќа до „Милениумскиот крст“, пренесува МИА.

Еко паркот е на иницијатива на „Пакомак“ – Друштво за управување со пакување и отпад од пакување, во соработка со Про-кредит Банка, Град Скопје, ЈП „Паркови и зеленило“, и на деца и наставници од 60 основни училишта од Скопје.

Се простира на површина од над 1.000 метри квадратни, а во него ќе има и едукативно-информативни табли за историјата на Скопје.

Во Еко – паркот денеска ќе бидат насадени 60 нови зимзелени дрва.

Од растителниот свет на Водно најзастапен е дивиот костен, но има и бреза, липа, даб, габер, бор, смрека, зеленика и друго.

Најчитани вести