Македонија

Нов оглас за распределба на 3.000 хектари земјоделско земјиште

Нов оглас за распределба на 3.000 хектари земјоделско земјиште

Три или четири илјади хектари земјоделско земјиште ќе бидат ново огласени за распределба, објави премиерот Никола Груевски на 15. Конгрес на ВМРО-ДПМНЕ кој денес се одржува во Куманово.

Премиерот истакна дека од 2011 година до сега вклучително и оваа, за земјоделците издвоиле, исплатиле и исплаќаат 670 милиони евра за земјоделските субвенции.

-Распределени се 16 000 хектари земјоделско земјиште. Наскоро следува нов оглас за распределба на 3-4 000 хектари. Во 2012 е воведена можност за легализација на објектите на земјоделско земјиште и на земјоделската механизација, посочи Груевски додавајќи дека донесен е закон и се зголемени субвенциите за земјоделски задруги, а овозможен е и паралелен увоз на пестициди што придонело за нивно поевтинување