Македонија

Нов пилот проект за побезбеден сообрајќај во СКопје

Нов пилот проект за побезбеден сообрајќај во СКопје

Системот е промовиран во Центарот за обука на МВР, на иницијатива на Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата (РСБСО), во соработка со ресорното Министерство и амбасадата на Република Словачка, соопшти денеска РСБСП.

На презентацијата присуствале дополнителниот заменик министер за внатрешни работи Оливер Андонов, словачкиот амбасадор во Македонија Мартин Безак и претседателот на РСБСП Стојче Стаменковски.

Претставници од компанијата  „Mosy – intelligent public safety“  пред припадниците на МВР практично презентирале две возила на словачката полиција со вградени софтвери за идентификација на возилата и  идентификација на сообраќајните прекршоци. Софтверскиот систем, се вели во соопштението, овозможува директна конекција на полициското возило и полицискиот службеник  со базата на податоци од Министерството за внатрешни работи и  идентификација на возилата, возачите и сите останати податоци кои се поврзани со возилото и возачот.

Според соопштението, по презентацијата присутните изразиле подготвеност заеднички да реализираат пилот проект преку кој ќе бидат донирани две возила со вградени софтверски решенија кои ќе овозможат идентификација на возилата учесници во сообраќајот, препознавање на осигураните и регистрирани возила и одвојување на неосигураните и нерегистрирани возила, како и идентификација на сообраќајните прекршоци и нивните сторители.

– Целта на овој тримесечен пилот проект е всушност директно да бидат утврдени можностите за имплементација  на напредни технологии во  работата на полицијата во РМ и согледување на неговите позитивни и негативни страни и неговиот придонес во насока на намалување на криминалното и девијантно однесување на патиштата во Република Македонија, соопштуваат од МВР.

Укажуваат дека досега таков сличен проект е реализиран во неколку европски земји и оти сериозно влијаел на подобрување на ефикасноста на полициските службеници преку скратување на времето за полициски контроли, намалување на бројот на украдени возила,  намалување на стапката на корупција и креирање база со сериозни и важни податоци.