вторник, 25 јули 2017  |  Вести денес: 45

Нов состанок на Комисијата за медиумско претставување за избор на петтиот член

Четворица членови на Комисијата беа предложени од страна на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, а петтиот член треба да биде етнички Албанец.

132950611

Последни вести

Членовите на Привремената комисија за следење на медиумското претставување денеска на пладне ќе продолжат со средбите чија цел е да се постигне консензус за избор на петтиот член на ова тело кое, преку Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги треба да носи заклучоци за известувањето во медиумите.

Комисијата се формира согласно политичкиот договор од јули и нејзините одлуки треба да се спроведуваат од страна на Агенцијата, која согласно законот треба да го набљудува известувањето на телевизиите и радио станиците 100 дена пред изборите. Советот на Агенцијата реши дека притоа нема да може да ја спроведува законската обврска да го следи известувањето на интернет порталите.

Четворица членови на Комисијата беа предложени од страна на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, а петтиот член треба да биде етнички Албанец.

 

Најчитани вести