Македонија,Економија

Нова инвестиција, ќе се отвора италијански кол центар

Нова инвестиција, ќе се отвора италијански кол центар

Сопственици на италијанскa меѓународна компанија деновиве беа во посета на Македонија со цел да ги разгледаат можностите за отварање на контакт центар.Оваа компанија има над 10.000 вработени во Италија и Романија кои користат италијански и германски јазик за своите клиенти.

Домаќин и организатор на оваа посета е министерот за странски инвестиции Џери Наумоф и по неговиот состанок со основачите на компанијата во јуни на бизнис патување во Италија. Во Македонија, ја посетија високи владини функционери, државни агенции и недвижниот имот за потенцијалните канцелариски простор.

“Компанијата беше позитивно изненадени и заинтересирани за поволна бизнис клима во Македонија. Компанијата ќе донесе вработување на млади факултетски образовани луѓе, со добри јазични вештини по италијански, германски и англиски јазик,“ изјави министерот Наумоф.

Претставник на Адвокатската фирма Studio Legale Алесандро и Франческо Дагнино со канцеларии во Милано, Рим и Палермо официјално ја отвори својата канцеларија во Македонија да им служи на италијански клиенти и веќе имаат неколку вработени.