Балкан

Новата Влада на турскиот премиер Ердоган

Новата Влада на турскиот премиер Ердоган

Новата Влада на турскиот премиер Реџеп Тајип Ердоган, што беше претставено по внатрешните промени на десет клучни позиции, се состои од 26 членови на неговата Партија на правдата и развој, пренесе „АФП“.

Листата на новиот кабинет, која вклучува четворица вицепремиери, е следнава:

Премиер: Реџеп Таип Ердоган

Вицепремиер: Булент Аринч

Вицепремиер: Али Бабачан

Вицепремиер: Бесир Аталај

Вицепремиер: Емруллах Ишлер

Министер за правда: Бекир Боздаг

Министер за одбрана: Исмет Јилмаз

Министер за внатрешни работи: Ефкан Ала

Министер за надворешни работи: Ахмед Давутоглу

Министер за прашањата на ЕУ: Мевлут Чавушоглу

Министер за финансии: Мехмед Шимшек

Министер за економија: Нихат Зејбекчи

Министерот за енергија и природни ресурси: Танер Јилдиз

Министер за образование: Наби Авчи

Министер за труд и социјална безбедност: Фарук Челик

Министер за животна средина и урбан развој: Идрис Гјулјуџе

Министер за здравство: Мехмед Мюеззиноглу

Министер за транспорт: Љутфи Елван

Министер на храната, земјоделство и селско стопанство: Мехмед Мехди Екер

Министер за наука, индустрија и технологијата: Фикри Ишик

Министер за култура и туризам: Омер Челик

Министер на шумите и водните ресурси: Вејсел Ероглу

Министер за царината и трговијата: Хајат Јазеџе

Министер за развој: Џевзет Јилмаз

Министер за семејство и социјална политика: Ајшенур Ислам

Министер за млади и спорт: Акиф Чагтај Килич