Македонија

Нови 25 случаи на морбили

Нови 25 случаи на морбили

Во последните девет дена, регистрирани се нови  25 нови случаи на мали сипаници. Од почетокот на епидемијата досега има 50 потврдени случаи на морбили и три сомнителни.

Во моментот на Клиниката за инфективни болести се хоспитализирани 11 луѓе, меѓу кои едно бебе од пет и пол месеци.

Повеќе од 70 проценти од нив не биле воопшто вакцинирани, пет од заболените се помали од 13 месеци не подлежат на вакцинација, за четворица од нив нема податоци, а шест луѓе имаат примено само една доза вакцина, велат во Центарот за јавно здравје.

Најголем број на случаите, односно 66 проценти се на возраст од 19 до 43 години, 17 се на возраст до четири години, како и едно дете на возраст од 15 години.

Во Центарот за јавно здравје велат дека е зголемен интересот за вакцинацијата. Само во февруари во рамките на редовната вакцинација биле дадени 2450 дози на вакцини. Во поликлиниката Ѓорче Петров опфатот на вакцинацијата бил зголемен за 10 проценти.