Македонија

Нови 260 вработувања во фабрика во Крушево

Нови 260 вработувања во фабрика во Крушево

Нова инвестиција во текстилната индустрија во Крушево. Компанијата ОРКА Холдинг ја презеде текстилната фабрика од поранешен „Голд текст“ заедно со 60-те вработени и планира да вработи уште минимум од 200 до 250 луѓе. Ќе произведуваат сакоа и капути, а целото производство ќе биде наменето за извоз за скоро сите земји од Западна Европа, објави МРТ.

-Нашата компанија има можност да од фирма која што сега вработува 60 луѓе да побара и има пласман за повеќе од 250 вработени. Тоа беше пресудно кога одлучивме да инвестираме во Крушево, истакна Кристина Камчева Стојчевска, сопственик на ОРКА Холдинг, пренесе телевизијата.

Претходниот сопственик вели дека е среќен што конечно пронашле сериозен партнер кој што ќе ја продолжи нивната работа, и ќе овозможи голем број на вработувања во Крушево.

-Имавме среќа да најдеме партнер со кого взаемно си веруваме и од кого побаравме да се ангажираат во нашето родно место, во нашата фабрика се со цел да оствари основната намера, а тоа е да има што е можно повеќе вработувања, рече Кочо Моцан, сопственик на „Голд Текст“.

Од локалната самоуправа за МРТ велат дека Крушево полека се отвора за инвеститорите, а веќе во најава било отворање на уште текстилна фабрика.

-Навистина ова е е еден прекрасен настан кој веќе 20 години се нема случено во Крушево, а тоа е отворање на еден нов погон, вложување, инвестиции, отворање на нови работни места кои и тоа како ќе ја подобрат целата економска слика во градот. Исто така вече во најава е отворање на уште еден погон од текстилната индустрија која веќе бара погон кај нас“, изјави Ѓорѓи Дамчески, градоначалник на Крушево за МРТ.

Од компанијата ОРКА Холдинг велат дека во тек е огласот за вработување и ги повикуваат сите заинтересирани, кои што сакаат да работат тука, да аплицираат на него.